Työpajat

Työpajat

Turku Impro Festival 2019 tarjoilee 7 työpajaa, joiden sisällöt sopivata niin aloitteijoille kuin ammattilaisillekin. Tsekkaa kukin työpaja alta ja hyppää mukaan!


Elina Kilkku – Huonon teatterin työpaja

Näyttelijäntyö

Sopii kaikille!

Perjantai 17.5. 10-17 (6h + 1h ruokatunti)

Tanssikoulu Tanssitiimi, Tuureporinkatu 13 e 80

60/40€

LOPPUUNMYYTY!

Huonon teatterin kurssi on teatteriohjaaja ja näytelmäkirjailija Elina Kilkun vetämä työpaja, jossa nimensä mukaisesti treenataan huonoa teatteria. Huonoon lopputulokseen pyrkiminen on vapauttavaa ja valtavan hauskaa. Toisaalta kun määrittelemme ja näemme tarkasti, mikä mielestämme on huonoa, piirtyvät hyvinä
pitämämme asiat kirkkaina esiin kuin huomaamatta.

Työpajassa käsitellään siis myös hyvää teatteria, mutta vahingossa.

Mikä estää meitä olemasta loistavia? Pelko, estot ja häpeä. Huonon teatterin treenaamisessa keskeistä on näiden esteiden poistaminen. Olennaisen tärkeää on myös tekemisen ilon löytäminen vailla pelkoa epäonnistumisesta. Työpajan rakenne on kolmiosainen: käsittelemme huonoa näyttelijäntyötä, käsikirjoittamista ja ohjaamista. Teemme runsaasti harjoitteita, joissa esimerkiksi kokeillaan, miten näytelmäkirjallisuuden hienoimmat monologit saa pilattua. Tekemisen ohella keskustelemme suhteestamme hyvyyteen, huonouteen, epäonnistumiseen ja täydellisyyteen.

Elina Kilkku (s.1980) on teatteriohjaaja ja näytelmäkirjailija. Hänen ohjauksiaan on nähty esimerkiksi Kansallisteatterissa, Teatteri Jurkassa ja Teatteri Takomossa. Hän on kirjoittanut muun muassa näytelmät “Ei elämää vaan koulua varten” ja “Too School for Cool”. Vuonna 2017 Kilkulta ilmestyi kaksi kirjaa: nuorten novellikokoelma “Onks tää normaalii? ja muita tarinoita” sekä tietokirja “Teatterin tyylilajit”. Huonon teatterin kursseja hän on vetänyt aiemmin muun muassa Koneen säätiössä, Suomen Harrastajateatteriliitossa, kansainvälisellä Neata Youth -kurssilla sekä Kiasma-teatterissa.


Pia Koponen – Kohtaamisen kuusi tasoa

Soveltava improvisaatio

Sopii kaikille!

Lauantai 18.5. 10-13

Turun ylioppilasteatteri, Läntinen rantakatu 23

40/ 30€

LOPPUUNMYYTY!

Ihmistyötä tekeville tai sen tekemisestä haaveileville.

Toisen ihmisen kohtaaminen esimerkiksi asiakaspalvelutyössä on täynnä haasteita. Tämä työpaja pilkkoo tilanteen pieniin osiin ja harjoittaa läsnäolon lihaksia jokaisella askeleella. Saat konkreettisia työkaluja omaan arkeesi, kehität herkkyyttäsi kuunnella ja kuulla toista ihmistä, sekä avaimia kontaktin luomiseen ja sen ylläpitämiseen.

Työskentelyssä hyödynnämme improvisaatioteatteria ja klovneriaa, sekä höystämme kokonaisuutta sekä NLP:n  että radikaalin rehellisyyden perusajatuksilla. HUOM! Työpaja toimii erinomaisena tukena myös esimerkiksi omien työnhaastattelutaitojen kehittämisessä sekä rekrytoijille että työtään myyville.

Pia Koponen on innostava ja inspiroiva vuorovaikutus-, esiintymistaito- ja ilmaisukouluttaja ja kirjailija (FM, NLP Associate Trainer). Hän on ohjannut ja opettanut improvisointia, improvisaatioteatteria ja kaikkea siihen liittyvää kaupunginteattereissa, kansanopistoissa, oppilaitoksissa, yrityksissä ja yhteisöissä vuodesta 2000 lähtien. Teatteri on ollut mukana menossa jo vuodesta 1985 lähtien monessa muodossa. Pia ammentaa ohjauksensa ohjenuorat improvisaatioteatterin lisäksi ratkaisukeskeisyydestä, radikaalista rehellisyydestä, klovnerian perusteista ja neurolingvististä prosessoinnista. Koponen painottaa kaikissa koulutuksissaan käytännönläheisyyttä ja sitä, että osallistuja voimaantuu ja saa omaan arkeensa konkreettisia työkaluja. Koposen toinen kirja ”Lupa mokata – improvisointi arjessa” julkaistiin tammikuussa 2017.


Ines Kakkonen – Mimiikka improteatterissa

Mimiikka, fyysinen teatteri

Sopii kaikille!

Lauantaina 18.5. 10-13

Tanssikoulu Tanssitiimi, Tuureporinkatu 13 e 80

40/30€

LOPPUUNMYYTY!

Työpajassa perehdytään mimiin ja kehollisen ilmaisun perusteisiin osana improteatteria – kuinka luoda ja hyödyntää miimisiä elementtejä osana lyhyen sekä pitkän impron tarinankerrontaa. Omaa kehollista ilmaisua kehittävien harjoitteiden lisäksi opettelemme myös mimiin klassikko temppuja ja fyysisen komedian kikkoja sekä teemme erilaisia improvisaatio harjoitteita.

Työpaja on suunnattu kaikille fyysisestä näyttelijäntyöstä ja mimiistä kiinnostuneille improajille. Osallistuminen ei edellytä aikasempaa kokemusta miimin tai impron parissa, joten kurssi sopii niin aloittelijoille kuin myös improkonkareillekin.

Ines Kakkonen on fyysiseen teatteriin erikoistunut teatteri-ilmaisun ohjaaja. Ines on opiskellut Ranskassa fyysistä teatteria ja perehtynyt erityisesti Mime Corporeal -tekniikkaan. Ines on tehnyt myös paljon improvisaatioteatteria ja esiintynyt vuosien varrella eri ryhmien riveissä, mm. Läsnäolopakossa.


Marianna Räsänen – Aisti, tunne, liiku

Fyysinen teatteri, kehollisuus

Sopii kaikille!

Lauantaina 18.5. 14-17

Tanssikoulu Tanssitiimi, Tuureporinkatu 13 e 80

40/30€

LOPPUUNMYYTY!

Aisti, tunne, liiku – matka kehollisuuden äärelle improvisaatiossa.

Tässä työpajassa tutkimme kehon, liikkeen ja improvisaation monipuolisia mahdollisuuksia avoimen mielen ja avoimen kehon kautta. Jokaisen keho on ainutlaatuinen. Se on myös jokaisen ihmisen tärkein työkalu – sen avulla me tunnemme, koemme, aistimme ympärillämme olevaa maailmaa. Siksi on tärkeää tuntea oma kehonsa ja sen monet mahdollisuudet, emme pääse kehoamme karkuun. Pysähdymme sen äärelle, kuinka voimme todella antaa tarjousten sisäistyä kehoomme ja reagoida sieltä lähtöisin, luottaa impulsseihimme.

Tutkimme työpajassa myös tilaa, muotoa, kontaktia ja vuorovaikutusta improvisaation avulla.

Työpaja sopii kaiken tasoisille improvisoijille, näyttelijöille, liikkujille, tavan tallaajille.

Marianna Räsänen on pitkän linjan improvisaation ammattilainen, improvisaation parissa hän on toiminut 16 vuotta. Lisäksi hän on draamaopettaja, tanssiliiketerapeuttisten menetelmien ohjaaja, näyttelijä ja ohjaaja. Hän on myös kieltenopettaja. Marianna opiskelee tällä hetkellä tanssi-liiketerapian ammatillista tutkintoa, ja valmistuu tanssi-liiketerapeutiksi parin vuoden päästä. Marianna on toiminut näyttelijänä ja kouluttajana improvisaatioteatterin ja soveltavan teatterin parissa vuosia (Osuuskunta Kuje, Improvisaatioteatteri JOO!, Työpajateatteri Taivaltajat). Hän opettaa ja kouluttaa monipuolisesti improvisaatioteatteria, soveltavaa teatteria ja draamaa, draamakasvatusta, näyttelijän- ja ohjaajantyötä, vuorovaikutuskoulutusta, tanssia yms. kouluissa, korkeakouluissa sekä eri yhteisöissä ja yrityksissä. Marianna on ollut perustamassa KujeImpro – improvisaatioteatteriryhmää, sekä vuonna 2017 toimintansa aloittanutta Suomen ensimmäistä suomen- ja englanninkielistä improvisaatioteatterikoulua, ImproKampusta, jossa tällä hetkellä myös opettaa.

Marianna on opiskellut ja kouluttautunut improvisaatioteatterin ja draamakasvatuksen saralla monipuolisesti alan johtavien ammattilaisten parissa, niin ulkomailla kuin Suomessa. Hän on myös esiintynyt useilla kansainvälisillä improvisaatioteatterifestivaaleilla Euroopassa (esimerkiksi Ruotsi, Englanti, Italia, Viro, Saksa) ja hän esiintyy säännöllisesti myös Suomessa. Marianna toimii aktiivisesti Suomen Improvisaatioteatterit ry:n hallituksessa, sekä kouluttaa Impron Kesäyliopiston kursseja.


Markus Kaustell – Improvisaation perusteet

Improvisaatio, teatteri-improvisaatio, perusteet

Sopii kaikille, erityisesti aloitteijoille!

Lauantaina 18.5. 14-17

Turun ylioppilasteatteri, Läntinen rantakatu 23

30/20€

OSTA LIPUT TÄÄLTÄ!

Kaipaatko lisää spontaaniutta elämääsi? Haluatko oppia miten mokasta tulee lahja? Tahtoisitko osata heittäytyä joustavasti tilanteeseen kuin tilanteeseen? Tervetuloa harjoittelemaan improvisaation perusteita turvallisessa ja takuuhauskassa ympäristössä!

Pidä hauskaa tehden helppoja teatteriharjoitteita, oppien siten päästämään irti kontrollista ja unohtamaan itsekritiikin. Harjoittele läsnäoloa turvallisessa, tukevassa ja positiivisessa ympäristössä. Opi improvisaation perusteet ja saat lisää spontaaniutta sekä iloa elämääsi!

Markus Kaustell on improvisaatiokouluttaja, luovan alan yrittäjä ja esittävän taiteen moniottelija Turusta. Päälle 15 vuoden esiintymiskokemus ja siitä ammentava koulutustoiminta on vienyt vuosien varrella ympäri Suomea ja Eurooppaa.  Hän toimii Vaikutusvertas-koulutustalon perustajana laajasti luovan alan kentällä, niin musiikin, teatterin kuin improvisaation parissa. Markus on aktiivisesti mukana kolmessa improvisaatioteatterissa: Neljäs Seinä, Juju ja Sic. Lisäksi hän on ollut mukana perustamassa Turku Impro Festivalia sekä Turku improvisoi -verkostoa. Turussa improkoulua pyörittävä  kouluttaja uskoo aktiiviseen läsnäoloon, rehellisyyteen ja oivaltamiseen.

Markuksen lämminhenkinen ja huumoripitoinen ote varmistaa hymyn kaikkien osapuolten huulilla!


Kaisa Kokko – Musiikki on meissä

Musiikki-improvisaatio

Harrastajille

Sunnuntai 19.5. 10-13

Turun ylioppilasteatteri, Läntinen rantakatu 23

40/30€

OSTA LIPUT TÄÄLTÄ!

Tämä työpaja on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita kehittämään musiikillista osaamistaan ja uskallustaan impron parissa. Mitään aiempaa musiikillista kokemusta et tarvitse! Lähdemme turvallisessa ympäristössä tutkimaan tapoja luoda musiikkia ja äänimaailmaa omien kehojemme avulla. Pidämme hauskaa helppojen ja innostavien harjoitusten parissa, kokeilemme erilaisia tapoja tuottaa ääntä, inspiroitua musiikista ja luoda melodiota sekä tunnelmia. Harjoittelemme ryhmäpelejä, muodostamme yhtyeitä ja kuoroja. Näiden uusien opittujen taitojen avulla teemme kohtauksia ja nautimme siitä upeasta kokonaisuudesta jonka voimme yhdessä luoda!

Kaisa Kokko on tehnyt improvisaatioteatteria viisitoista vuotta, mutta suhtautuu siihen edelleen uutuuden innolla, voimakkaalla intohimolla ja raikkaalla kiinnostuksella. Kaisa on improvisaatiotaiteiteilija, opettaja ja vuorovaikutuskouluttaja. Kaisa opettaa perustamassaan Suomen Impro-opistossa Helsingissä viikottain eri impro-opiskelijoita ja esiintyy Crocodile Paws-duonsa kanssa sekä kiertää ympäri Suomea ja maailmaa kouluttamassa niin alan harrastajia kuin ammattilaisiakin. Tällä hetkellä Kaisa on Suomen improvisaatioteatteri ry:n puheenjohtaja. Vuosien aikana Kaisa on opiskellut improvisaation lisäksi mm. kasvatustiedettä (KM), musiikkia, tanssia, teatteria ja vuorovaikutusta niin Suomessa kuin ulkomaillakin.


Sara Palmer (USA) – What you find inside yourself

Näyttelijäntyö, teatteri-improvisaatio

Harrastajille, ammattilaisille

Sunnuntai 19.5. 10-13

Tanssikoulu Tanssitiimi, Tuureporinkatu 13 e 80

40/30€

OSTA LIPUT TÄÄLTÄ!

By allowing ourselves to be vulnerable, fearless and honest through our character’s point of view, we add layers and believability to our choices. How you see and navigate the world around you is unique and important and can translate into wonderful character choices. By using what lies within us, we can create characters and beings that react more and think less. Through a series of exercises, we will be exploring what instinctively lives inside of us, and how that can add vulnerability and depth to our characters.

Sara Palmer is an experienced improviser from the United States where the artform has taken her across the country and beyond. It was Phoenix, Arizona where she fell in love with the artform while studying at The Torch Theatre where she performed on house teams as well as regular line ups with independent troupes. She was an original member of the Armando house team that performed weekly at Second Beat Theatre in Phoenix. Sara then began incorporating coaching teams and teaching workshops. She also performed live storytelling events throughout Phoenix. Just recently, Sara moved to Finland and is the co founder and English Impro instructor of Suomen Impro-Opisto/Finnish Improv School in Helsinki.

Workshop is in English!